gokyuzu.org

Kuyruklu değil gerçek yıldız!

Mira’nın GALEX tarafından çekilen mor ötesi fotoğrafı.

İlk bakışta sanki bir kuyruklu yıldız gibi görünen bu gök cismi aslında Balina takımyıldızında bulunan ve değişken bir yıldız olan Mira yıldızı.

Mira bundan milyarlarca yıl önce Güneş’e benzeyen bir yıldızdı. Şu anda ise yakıtını bitirmek üzere olduğundan kırmızı dev haline geldi. Mira yavaş yavaş ömrünün sonuna yaklaşıyor ve bir kısım gazlarını arkasında bırakıyor. NASA’nın Galaxy Evolution Explorer (GALEX) uydusu tarafından çekilen bu fotoğrafta sanki Mira’nın kuyruğu gibi görünen bu kısım yıldızın saldığı gazlardan oluşuyor. Uydunun mor ötesi ışınları kullanarak çektiği bu fotoğrafta kuyruğun uzunluğu ise yaklaşık 13 ışık yılı, bir başka deyişle Güneş ile Plüton arasındaki ortalama mesafenin 20000 katı.

Mira evrende saniyede yaklaşık 130 km hızla ilerliyor. Bu hızlı ilerlemenin sonucu olarak ise yıldızın önündeki gaz katmanları sıkışmaya maruz kalıyor. Sıkışmadan dolayı ısınan gaz ise mor ötesi tayfta ışık yaymaya başlıyor. Daha sonra yıldızdan ayrılan bu gaz katmanları yıldızın arkasında kalarak kuyruk benzeri bu yapıyı oluşturuyorlar. Galaxy Evolution Explorer uydusu ise mor ötesi ışınma hassas kameraları sayesinde bu ışınımı tespit edebiliyor.

Balina takımyıldızındaki Mira şu anda çok sönük olduğu için çıplak gözle görülemiyor fakat parlaklığı Kasım ayının ortalarına doğru iyice artacağından gözle görülebilir hale gelecek.