gokyuzu.org

ODTÜ’de Bilim Eğlencelidir!

Evet, bilim kesinlikle çok eğlencelidir! Geçtiğimiz hafta ODTÜ öğrenci toplulukları olarak harika bir etkinlik gerçekleştirdik. Küçük çocuklardan yetişkinlere, herkese bilimin ne kadar muhteşem bir şey olduğunu anlatmaya çalıştık. Tabi ki hem öğrettik, hem de öğrendik.

Mesela, hayatımda ilk defa gerçek bir hücrenin bölünme evrelerini mikroskoptan gördüm! Evet, bir hücrenin nasıl bölündüğü en küçük detaylarına kadar lisede 4 yıl boyunca anlatıldı bana. Ama ben ilk defa bunu kendi gözlerimle görüyorum! Lisede de fazlasıyla canımı sıkardı bu durum. Biyoloji bilimine (her bilim dalına olduğu gibi) büyük bir hayranlık duymama rağmen, biyoloji dersinden nefret ederdim. Biyoloji kadar somut bir bilim, ancak bu kadar soyut anlatılabilirdi! Kolayca pratiğe dökülebilecek her şey teorikte kalırdı lisede. Çok sıkıcı ve anlamsızdı her şey.

Bunun dışında, üyesi olduğum Amatör Astronomi Topluluğu’yla harika bir iş çıkardığımıza inanıyorum. Duvarlara astığımız fotoğraflardaki bulutsuları, kuyruklu yıldızları, gökadaları, radyo teleskopları anlattık insanlara. Hem ufaklıklar hem de aileleri büyük bir ilgiyle dinledi bizleri. Daha sonra Güneş’i gözlemlemek için terasa çıktık. Gökyüzü meraklılarına önce anlattık, sonra da teleskopla gösterdik güzel yıldızımızı.

Bir ara, çok tatlı bir kız geldi standa, bana Astronomi ve Fizik’le ilgili bir sürü soru sordu. Cevaplarını pür dikkat dinledi. Fizik’i ne kadar çok sevdiği öylesine belliydi ki… Sonra, Fizik okumak istediğini ama çevresindeki herkesin işsiz kalırsın diye onu vazgeçirmeye çalıştığını ve bu yüzden Fizik dışında bir şeyler okumayı düşündüğünü söyledi. Gerçekten çok üzüldüm. ”Öyle bir şey yok, canın ne istiyorsa onu oku.” dedim. Fizik bölümü öğrencisi olan topluluk başkanımızla da konuştular biraz. Bize istediği zaman ulaşıp aklına takılan soruları sorabileceğini söyledik. Umarım bizi dinler ve hayallerinden vazgeçmez, yoksa çok pişman olacak, biliyorum.

Ülkemizdeki ”Temel bilim okursan işsiz kalırsın.” düşüncesine inanıp hayallerinden vazgeçen öyle çok genç var ki… İşte bizim bu etkinlikleri düzenleme amacımız, gençlerimizi bu yanlış algıdan kurtarmak. Meslek sahibi olma yolunun sadece mühendislik ve doktorluk diplomasından geçmediğini göstermek. Bu dünyayı daha güzel bir yer haline getirmek için sadece iki temel şeye ihtiyacımız var: bilim ve sanat. Biz ODTÜ öğrencileri olarak bu işin bilim kısmını kendimize görev edindik. Diliyoruz ki daha bir çok gencimiz de, kimin ne dediğine bakmaksızın, korkusuzca girebilsin bu yollara. Eğer bunu sağlayabilirsek, ”Bizler dünyayı değiştirebiliriz…”


Yazar: İlkyaz Aslanöz