gokyuzu.org

Mutlu Yıllar Galileo

15 Şubat 1564’te Galileo Galilei İtalya’nın Pisa şehrinde dünyaya geldi. Galileo’nun Güneş fiziğinde önemli bir yeri var. Bilindiğinin aksine Güneş lekeleinin o keşfetmedi fakat teleskopla gözlemleyen ilk kişi oldu.

Galileo’nun döneminde çoğu insan Güneş lekelerinin Güneş’in uyduları olduğunu düşünüyordu. Galileo öyle olmadığını kanıtladı. Hergün Güneş lekelerini çizerek Güneş’in döndüğünü ve lekelerin Güneş’in yüzeyinde (veya çok yakınında) yer aldığını keşfetti

Galileo tarafından 25 Temmuz 1613’te çizilen Güneş lekeleri

Şimdi biliniyorki Güneş lekeleri Güneşin yüzeyindeki dev manyetik adalar. Güneş’in içindeki dinamo sayesinde üretilen manyetik alanlar Güneş’in yüzeyinde Dünya’nın bir kaç katı büyüklüğünde siyah lekeler oluşturuyorlar. Bu bölgeler çevrelerinden daha soğuk oldukları için siyah görünüyorlar çünkü soğuk bölgeler daha az ışık yayıyorlar. Galileo’nun 1613’te çizdiği lekeler yaklaşık Jüpiter büyüklüğündeydi.

Eğer Galileo Şimdi hayatta olsaydı Güneş fiziğinde sanırım hiç bir ilerleme kaydedemezdi zira Güneş şu an minimumda ve 2009 yılının %85’i lekesiz geçti- ne leke var, ne parlamalar var ne de büyük manyetik fırtınalar. Galileo’nun doğum gününü kutlamanın hiç bir yolu yok, umarız ilerde lekeli günler bizleri bekler.

Yorum yapın