gokyuzu.org

Perseid Göktaşı Yağmuru

Bu seneki Perseid Göktaşı yağmuru 12 Ağustos Pazar akşamı maksimum seviyeye ulaşacak. Yaklaşık olarak her dakika iki göktaşı atmosfere girecek ve sürtünmeden dolayı yanarak gökyüzünde beyaz bir iz bırakacak.

Ay o saatlerde batmak üzere olduğundan göktaşı yağmuru sırasında gökyüzü tamamen karanlık olacak.

Uzmanlar, bu seneki Perseid göktaşı yağmurunun güzel ve yoğun geçeceği yönündeki tahminler yürütüyorlar. 

PERSEID GÖKTAŞI YAĞMURU

Temmuz ve Ağustos aylarında gözlemlenebilen ve en büyük yoğunluğa 11-12 Ağustos’ta ulaşan Perseidler, meteor yağmurları içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Perseid meteor yağmurunu meydana getiren toz parçacıklarının kaynağı, Güneş etrafında bir turunu 130 yılda tamamlayan Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının bıraktığı kalıntılardır. Dünya atmosferine ortalama 50 km/sn lik bir hızla giren bu parçacıklar yerden 100 km kadar yukarıda yanarak muhteşem bir ışık şöleni meydana getirirler.
Meteor yağmurlarını gece boyunca gözlemlerseniz, meteorların tamamının gökyüzünde aynı noktadan çıktığını farkedersiniz. Bu noktaya meteor yağmurunun “radyan noktası” denir. Örneğin Perseidler’in radyan noktası Perseus (Kahraman) takımyıldızı içerisinde kalmaktadır. Anlaşılacağı gibi; meteor yağmurları isimlerini radyan noktalarının yeraldığı takımyıldızdan almaktadırlar.
Perseid meteor yağmurunun maksimum yoğunluğa ulaşacağı 11-12 Ağustos gecelerinde saatte ortalama olarak 100 meteor gözlenebileceği tahmin edilmektedir. Ancak unutmamalıyız ki bu sayı, ancak en iyi gözlem şartlarında ulaşılabilecek olan sayıdır. Gözlem yapacağınız bölgede ışık kirliliği veya sis mevcut ise gözlemleyebildiğiniz meteor sayısı da bu kirliliğin yoğunluğuna göre azalacaktır.

Gözlemlerken:

Bir göktaşı yağmurunu gözlemlerken akan yıldızların (meteor) bazı özelliklerine dikkat ederek atmosfere giren parçacıklar hakkında fikir edinebiliriz. Örneğin bir meteor, atmosfere girdiğinde yanmasıyla oluşan ışığın rengi bize o meteoridin yapısında içerdiği maddeler konusunda bilgi verebilir. Bu renkler şöyledir: Turuncu-Sarı: Sodyum / Sarı: Demir / Mavi-Yeşil: Magnezyum / Mor: Kalsiyum / Kırmızı: Silikon. Ayrıca bu yanmanın parlaklığı ve süresi bize meteoridin büyüklüğü hakkında bir fikir verebilir.

Yorum yapın