gokyuzu.org

Biz Kimiz

ODTÜ

AMATÖR ASTRONOMİ TOPLULUĞU

ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu (ODTÜ AAT) 1986 yılında üniversitemiz bünyesinde Fizik Bölümü öğrencileri öncülüğünde kurulmuş olup Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin en köklü topluluklarından biridir.

Topluluğumuz faaliyetlerini 30 yılı aşkın süredir ODTÜ Kültür İşleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak Fizik Bölümü Binası içerisinde yer alan topluluk odasında devam ettirmektedir. Topluluğumuz üyelerini ise başta ODTÜ öğrencileri ve akademisyenleri olmak üzere gök bilim meraklıları oluşturmaktadır. Topluluğumuz bünyesinde hem üyelik hem de etkinlik katılımlarında gönüllülük esastır.

Vizyonumuz

Ülkemiz çapında tüm gök bilim meraklılarını bir çatı altında buluşturan, bilimsel ve doğru kaynakları en hızlı biçimde paylaşan, bilinçli bir eğitim ortamı oluşturan, gök bilim ve gökyüzü ile ilgili projeler üreten ve bunları çok sayıda katılımcı ile gerçekleştiren, gök bilim konusunda söz sahibi bir Sivil Toplum Kuruluşu olmak.


Misyonumuz

ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu olarak amacımız, ülkemiz gök bilim meraklıları ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde ülkemizde gök bilim çalışmalarını geliştirmek, düzenli olarak halka açık seminerler ve gözlemler düzenleyerek halkımızı bu konuda bilinçlendirmek, yabancı kaynaklardaki bilgileri ve güncel haberleri ana dil çevirmek, gökyüzü olayları ile ilgili halkın bilgi almasını sağlamak, basının bu olayları duyurabilmesi için kaynak sağlamak, üyeler ile gök bilim konusunda uzman kişiler arasında irtibat sağlamak, internet sitemiz ile meraklılarına gerekli bilgileri hızlı ve kolay bir şekilde ulaştırabilmek, ulusal çapta paylaşım ortamı sağlamak, topluluk üyelerinin yararına sosyal etkinlikler düzenlemek.

Değerlerimiz

* Güvenilirlik,
* Bilimsellik ve doğruluk,
* Yüksek sorumluluk duygusu,
* Topluluk ahlakına bağlılık,
* Sürekli gelişim inancı,
* Deneyim.

ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu olarak gayelerimiz çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmalarımızı şu şekilde açıklayabiliriz.

1-) Seminerler:

Akademik yıl boyunca belirlenen gün ve saatte her hafta çeşitli konularda gök bilim ve gökyüzü meraklılarıyla gerçekleştirilen seminerlerde, katılımcılarımızla gök biliminin temel kavramları paylaşılmakta ve tartışılmaktadır. Ayrıca çeşitli okullardan gelen seminer talepleri de topluluğumuz tarafından geri çevrilmemektedir. Topluluğumuz tarafından sunulan bazı seminer konuları ise:

* Genel Astronomi
* Astronomi Tarihi
* Eski Medeniyetlerde Astronomi
* Güneş Sistemi
* Takımyıldızlar ve Mitoloji
* Bulutsular
* Evrenin Zamanı
* Kızıl Gezegen Mars
* Gözlem Araçları
* Teleskop Kullanımı
* Kuyruklu Yıldızlar
* Yıldızların Evrimi ve Karadelikler
* Değişen Yıldızlar
* Kozmoloji
* Derin Gökyüzü
* Evrenin Merkezine Yolculuk – Büyük Patlama
* Takvimler ve Zaman Ölçümü
* Atmosfer
* Uzay Çalışmaları ve Uzay Araçları
* Gökyüzü Fotoğrafçılığı

2-) Gözlemler:

Uygun gökyüzü şartlarının bulunduğu günlerde teleskoplarımızla veya çıplak gözle gerçekleştirilen etkinliğimizdir. Gözlem boyunca katılımcılarımız gökcisimlerini ve takımyıldızlarını pratik olarak tanıma imkânı bulmaktadır. Başlıca gözlemlerimiz ise:

* Güneş ve Güneş Tutulması
* Ay ve Ay Tutulması
* Merkür
* Venüs
* Mars
* Jüpiter
* Satürn
* Kuyruklu Yıldızlar
* Gök Taşı Yağmurları
* Takımyıldızlar
* Uluslararası Uzay İstasyonu Geçişi
* Yapay Uydular
* İridyum Uyduları
* Nadir zamanlarda gerçekleşen gökyüzü olayları

3-) Söyleşiler:

Belirli bir konunun tespit edilmesi ve katılımcılardan her birinin bu konu üzerinde fikrini söylediği ya da bir misafirin davet edilip bizimle uzman olduğu alanda bilgi ve tecrübesini paylaştığı sohbet ortamlarıdır. Bugüne kadar yaptığımız söyleşilerimizden bazıları ise şunlardır:

* Evrende Yalnız mıyız?
* Ufolar Gerçek mi?
* Astronot Albert Sacco ile Söyleşi.

4-) Atölye Çalışmaları ve Projeler:

Amatör bir gök bilimcinin bu alanda sıklıkla kullandığı çeşitli takımların yapım çalışmalarını ve pratik uygulamalarını gerçekleştirdiğimiz etkinliktir. Genellikle yapılan çalışma konusunda uzman bir misafirin kontrolünde gerçekleşen çalışmalardır. Projelerimiz ise topluluk üyelerinin ortaya çıkardığı çalışmalar olup, hep birlikte üstünde çalışılıp sonuçlandırılır.

* Gök atlası yapım atölyesi,
* Teleskop yapım atölyesi,
* Starshine Projesi,
* Aynalı Teleskop Projesi,
* Güneş saati Projesi,
* Ölçekli Güneş Sistemi Projesi.

5-) Gök Bilim Günleri ve Sergiler:

İnsanlara gök bilimi ve uzayı daha iyi tanıtabilmek için düzenlediğimiz etkinlikte hem katılımcı memnuniyeti daha iyi sağlanıyor hem de gök bilim ile ilgili tüm konular katılımcıya aynı anda sunulabiliyor. Gök bilim günleri boyunca davet ettiğimiz akademisyenler misafirlerimize uzmanlık alanlarını anlatarak merak edilen konuları açıklığa kavuşturuyorlar. Sergilerimiz sayesinde ziyaretçilerimizin kafasında görsel olarak gök bilim kavramları daha kalıcı oluyor.

* Gök Bilim ve Gökyüzü Fotoğrafları Sergisi.

6-) Sosyal Etkinlikler:

Topluluk olarak ışık kirliliğinden daha uzak yerlerde gözlem yapmak amacı ile Elmadağ, Beynam, Uludağ, Antalya Saklıkent’e gözlem gezileri düzenlemekteyiz. Aynı zamanda eğlence amaçlı ve topluluk üyelerimizin tanışması amacıyla düzenlenen piknikler, akşam yemekleri, dart turnuvası, masa tenisi, sinema gibi etkinlikler düzenlemekteyiz. Her yıl düzenli olarak tüm Dünya ile aynı anda insanoğlunun uzaya ilk çıkışını kutladığımız 12 Nisan tarihi, Yuri Gecesi geleneksel partimizdir.


7-) TV ve Radyo Programları:

Halka ve gök bilim meraklılarına daha iyi ulaşabilmek için düzenlenen çeşitli TV ve radyo programlarıdır. Program boyunca hem topluluğumuz tanıtılmakta hem de gök bilim sohbetleri yapılmaktadır. Bazı önemli gök olaylarından önce yapılan programlarda yaşanacak olay anlatılmakta ve halkımızın merakı giderilmektedir.

😎 İnternet Sitemiz:

www.gokyuzu.org

Topluluğumuzun Dünya’ya açılan penceresidir. Sitemiz ülkemiz çapında gök bilim konusunda en önde gelen kaynaklardandır. Sürekli güncellenmekte ve yeni bilgiler paylaşılmaktadır. Sitemizde ayrıca amatör gök bilimcilere yönelik bilgiler de mevcuttur. Ayrıca topluluğumuzca yapılacak tüm etkinlikler buradan takip edilebilinir.Sitemiz forumu ise gök bilim forumlarının en genişi olup yaklaşık 500 kayıtlı üyeye sahiptir. Forumda gök bilim alanında her konu tartışılmakta ve özellikle genç arkadaşların eğitim konusundaki merakları giderilmektedir.

ODTÜ                                            ODTÜ
Amatör Astronomi Topluluğu              Kültür İşleri Müdürlüğü
Fizik Bölümü Oda : Z-26                   Kütüphane Binası Alt Katı
Tel: 0 312 210 43 13                        Tel: 0 312 210 21 51
http://gokyuzu.org                          http://www.kim.metu.edu.tr
[email protected]                             [email protected]