gokyuzu.org

Andromeda galaktik çarpışma kurbanı

Samanyolu’na en yakın galaksi Andromeda’nın, 210 milyon yıl önce başka bir galaksiyle çarpıştığı ve çekirdeğinin de bu yüzden kaymış olduğu belirlendi.

Dünya’dan 2.2 milyon ışık yılı uzaktaki Andromeda ile Güneş Sistemi’ni de barındıran Samanyolu’nun birgün mutlaka çarpışacağını varsayıyor.

NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu’ndan yapılan gözlemlerde astronomlar 20 yıllık bulmacayı çözdü. Andromeda’nın dış halkasının yarık formu ve çekirdeğinin neden 3.000 ışık yılı kaydığını araştıran bilim insanları, Spitzer’den gelen görüntüleri mercek altına aldı. Galaksinin göbeğinde gaz ve tozdan oluşan ikinci bir halka daha bulunduğunu belirlendi. Bu halkanın da merkezinin kaydığı ortaya çıkınca, galaksinin dev bir çarpışma geçirdiği tezi kuvvetlendi.

Spitzer’in gözlemlerini simülasyonlara tabi tutan araştırmacılar, Andromeda’nın merkezinden yayılan şok dalgalarını tekrar canlandırdı. Dalgaların, her iki halkayla da tam olarak örtüştüğünü belirlendi, bu durumda ‘galaktik şok’un tek bir kaynağı olabilirdi: Messier 32 (M32) adlı küçük komşu galaksi Andromeda’yla çarpışmıştı. Andromeda ile M32 arasındaki mesafe, kütle ve boy hesapları bu tezi doğruluyor.

Astrofizikçiler, Dünya’dan 2.2 milyon ışık yılı uzaktaki Andromeda’yı gözlemleyerek, uzayda nadiren görülen galaksi çarpışmalarını daha iyi anlamaya çalışıyor. Astronomlar Güneş Sistemi’ni de barındıran Samanyolu’nun birgün mutlaka Andromeda ile çarpışacağını varsayıyor.

Yorum yapın