gokyuzu.org

İkizler Meteor Yağmuru ve Ondan Sağ Çıkma Yolları

Sevgili gökyüzü severler, yılın o sevdiğiniz zamanlarından birine daha gelmiş bulunmaktayız. İkizler meteor yağmuru tam hızla gezegenimize yaklaşıyor. Bu göksel şölene hazır mısınız? Tabi ki de hazır değilsiniz. Yani tam olarak hazır değilsiniz. Hazırsanız zaten bu yazıyı niye okuyorsunuz? Gidin ne işiniz varsa onu yapın ve beni yormayın burada. Hazır olmayanlar burada değil mi hala? Tamamdır güzel. Başlayabiliriz. Öncelikle biraz ikizler neymiş ondan bahsedelim. Daha sonra da nasıl sağ çıkacağımıza değineceğiz.

İkizler Meteor Yağmuru Neden Oluşur ve Adını Nereden Alır?

Her yıl dünyamız aralık ayında 3200 Phaethon adlı bir asteroidin yörüngesinden geçer. Her 1.43 yılda bir bu asteroid Güneş’e çok yakın bir mesafeden geçer ve yüksek derecedeki ısı onun parçalanıp ufalanmasını sağlar. İşte yıllık olarak bu zamanlarda da bu parçalar Dünya’nın atmosferinin üst katmanlarına isabet ederek bu meteor yağmurunu oluştururlar.

Peki, adı neden ikizler? Bir meteorun gidiş yönünü geriye doğru takip edin, göreceksiniz ki radyantı Ikizler Takımyıldızına doğru olacaktır. İşte size sorunuzun cevabını buldunuz.

İkizler meteor yağmuru ne zaman olacak?

Zirve zamanları 13-14 Aralık zamanı olması bekleniyor. 12 ve 15 Aralığı da deneyebilirsiniz. Mümkün olduğunca ışık kirliliğinin az olduğu şehir dışı yerlere gitmeniz daha iyi olur. Böylelikle daha çok meteor görebilirsiniz. İzlemek için en iyi zaman nedir? En çok meteoru zirve zamanlarında görebilirsiniz. Fakat gece olmadan pek bir şey görebileceğinizi düşünmeyin. Onun dışında en fazla meteoru saat gece 2 gibi izleyebilirsiniz. Zaten ay da erken batacağı için gökyüzü daha karanlık olacaktır. O yüzden keyfini çıkarın.

En iyi nasıl izlenir?

Şöyle ışık kirliliğinin az olduğu ıssız bir yere gittiniz, güzelce kuruldunuz ve düşünüyorsunuz: Tamam buraya kadar geldik de teleskop falan mı alaydık yanımıza acaba? Öyle bir gözlem aletine falan ihtiyacınız yok, gözünüz gözlem için yeterli. Zaten bu meteorlar aydınlık olduklarından görmülmesi çok kolay, sarımsı bir renkte görünecekler. Her saat başı 50’den fazla meteor görmeniz olası. Şehirden dışarı çıkamadıysanız da telaşlanmayın. Yine bu sayıya yakın miktarda meteor görebilirsiniz ama o kadar iyi gözükmeyebilir.

Nasıl sağ kalınır?

Şimdi sağ kalmak biraz lafın gelişi. Umarım apokaliptik bir senaryo falan düşünmemişsinizdir. Kafanıza meteor falan gelmeyecek. Saçmalamayın lütfen. Benim bahsettiğim sağ kalma soğuktan sağ kalmak. Bir amatör astronomun en büyük üç düşmanı vardır: Bulutlar, ışık kirliliği ve soğuk. Bu muhteşem üçlü ezelden beridir bizle uğraşmayı bırakmadı. Onlardan korunmanın çeşitli yollarını bulduk. Işık kirliliği için kırsal alana gidiyoruz. Bulutlar için bir çözüm bulamadık. O en büyük düşmanımız. Soğuk ise onun sağ kolu ama ona birkaç çözümümüz var.

Düşünün karar verdiniz, gözleme gideceksiniz. Ama dışarısı Alp Dağlarından hallice. Yanınıza neler almalısınız?

1)Mont

2)Şapka, bere, vs.

3)Eldiven

4)Bot

5)Mat

6)İçlik

7)Fener

8)Çakı ( lazım olma ihtimaline karşı)

9)Çadır (geceyi geçirmek istiyorsanız) [Editorun notu: Astronom uyumaz!]

10)Uyku tulumu (ısınma aracı + solucan cosplayi)

11)Yemek ( Aç astronom oynamaz) [Editorun notu: Astronom acıkmaz!]

12) En önemlisi ve de sonuncusu arkadaşlar. ( Güzel bir sohbetsiz gözlemin zevki çıkmaz)

Hazırlayan: Ataberk Teknekaya

Kaynak: Earth Sky

Yorum yapın